15. 4. 2015

Luxusní smetanová roláda

Tentokrát jsem si vzpomněla na recept na tuto roládu, respektive na bezlepkové vaječné těsto. Díky tomu, že v "piškotu" není mouka není suchý a kombinaci smetana, ovoce a čokoláda mám ráda. Jaké sladké kombinace chutnají vám?



Budete potřebovat:

Příprava: 20 minut, pečení: 15 minut, chlazení: alespoň 60 minut

6 vajec
110g cukru krupice
20g holandského kakaa
400ml smetany ke šlehání (40%)
1 zakysaná smetana
moučkový cukr, javorový sirup, vanilkové aroma dle chuti
čerstvé ovoce - nejlépe jahody, borůvky, maliny cca 300g celkem
50g čokolády, rozpuštěné

Postup: Troubu předehřejte na 180 st. Ve větší míse elektrickým šlehačem ušlehejte vejce s cukrem, šlehejte dlouho, aby směs zhoustla, konzistence ale nebude jako např. samotný sníh, stačí když nebude vyloženě tekutá. Ve směsi důkladně rozmíchejte (ideálně prosáté) kakao. Plech si vyložte pečicím papírem a směs na něj nalijte. Na 15 minut dejte do trouby na horní/dolní pečení. Roládu vyndejte z trouby a když je zchladlá přeneste ji na utěrku, sundejte pečicí papír a zarolujte ji. Nyní si připravte šlehačku. Ušlehejte nejprve 200ml a přidejte polovinu zakysané smetany, vanilkové aroma, javorový sirup a nakrájené jahody. Vychladlou roládu rozmotejte a potřete jahodovou smetanou. Roládu opět zarolujte. Nyní ušlehejte opět 200ml šlehačky, přidejte zbylou zakysanou smetanu a opět vanilkové aroma, javorový sirup. Směsí potřete roládu a ozdobte malinami a borůvkami. Můžete ji nyní také posypat moučkovým cukrem. Čokoládu rozpusťte buď ve vodní lázni nebo rychlejší varianta - v mikrovlnné troubě ( v tom případě k ní přidejte trochu vody a po ohřátí dobře promíchejte). Čokoládou přelijte roládu a pokud chcete, můžete ji ještě posypat moučkovým cukrem. Ozdobte mátou a nechejte vychladit.




2 komentáře:

  1. Tak ta vypadá opravdu dokonale! Taky mám ráda tyhle kombinace, zakysaná smetana nebo tvaroh plus hromada ovoce a k tomu ideálně čokoláda nebo nepražené kakao, případně kokosové chipsy. No ale jednoduše kus čokolády a smetana ještě nikdy nic nepokazily :)

    OdpovědětVymazat