20. 11. 2014

Vaření 122,123,124: MENU DOMÁCÍ SLAVNOST

Jsou jistě různé příležitosti, kdy se hodí připravit osvědčené dobroty. A když navíc není příprava moc zdlouhavá, je to skvělé. Závěrečné tři recepty jsou chuťově velmi příjemné. Fenykl jsem si nakonec k mému překvapení skutečně velmi oblíbila a gratinovaný je výborný! U sekané mám jen výtku k těstu, které nechtělo držet pohromadě, tak jsem místo celkového zabalení zvolila jen ozdobné vykrájené hvězdy, ale možná to bylo tím, že jsem doma neměla jinou než celozrnnou mouku...Celkově velmi chutné menu. Verdikt: 5 gurmánů 

 Gratinovaný fenykl
Vegetariánská sekaná
Jemný salát s brokolicí a vejcem

Tímto také končí moje challenge s touto kuchařkou. Objevila jsem spoustu nových chutí, na které bych jinak nenarazila, některé recepty jsem si trochu upravila podle sebe. Vařit podle kuchařky bylo často snadné a rychlé a ocenila jsem, že všechny poměry surovin v receptech seděly. Přestože nejsem vegetarián uvítala jsem pestrost vegetariánského jídelníčku. Termín, který jsem si pro splnění všech receptů stanovila, jsem nakonec ze zdravotních důvodů nedodržela, ale o tom jsem vám už psala.

Nyní si dám s vařením podle kuchařek pauzu, od ledna uvidíme, klidně se zamyslete, která kuchařka by vás zajímala a napište mi to! Ale nebojte se, do konce roku ještě sem tam nové recepty budou, určitě nějaké to cukroví, dobrý dort a ještě něco navíc a snad zvládnu i moje tipy na dárky a také nějakou soutěž!  







Budete potřebovat:

Pro 4 osoby, příprava celého menu: 30-45 minut, pečení 30-45 minut

Gratinovaný fenykl

2 celé fenykly
4 lžíce olivového oleje
3 lžíce mouky
500ml mléka (může být i sojové, rýžové)
špetka muškátového oříšku
200g strouhaného sýra
sůl,pepř

Postup: Fenykl omyjte a  pokrájejte na středně veliké kousky. Nechejte je cca 15 minut v páře nebo je stejně dlouho vařte ve vodě. Mezitím si připravte bešamel. V hrnci rozpalte olivový olej, přidejte mouku a nechejte 5 minut vařit, občas promíchejte. Postupně přilévejte mléko a vždy dobře promíchejte, na závěr osolte, opepřete, přidejte muškátový oříšek, dobře promíchejte a na mírném ohni vařte 8 minut. Troubu předehřejte na 180 st. Olejem vymažte zapékací mísu nebo více mističek a navrstvěte střídavě fenykl a bešamel, poslední vrstvu tvoří bešamel a na něm strouhaný sýr. Nechejte zapéct v troubě cca 30 minut. 

Vegetariánská sekaná

500g brokolice
1 plátek staršího chleba
2 vejce
1 stroužek česneku
trochu strouhanky (zkusila jsem kukuřičnou - hodí se také)
hrst strouhaného sýra
olivový olej
sůl, pepř

Na těsto:
150g hladké mouky
75g margarínu
sůl

Postup: Nejdříve si připravte těsto. Smíchejte mouku, sůl a rozpuštěný margarín, pokud je to potřeba přidejte trochu vody, ale těsto by mělo mít spíše tužší konzistenci. Dobře vše spojte rukama a dejte těsto na 15 minut do lednice. Dvakrát nebo třikrát těsto vyválejte a překládejte, opět vyválejte a dejte opět na 15 minut do lednice. Mezitím si připravte náplň. Brokolici uvařte v osolené vodě, trvá to 15 minut. Vyjměte ji z vody, na pánvi rozpalte olivový olej, na kterém brokolici osmahněte, přidejte pokrájený česnek, natrhaný chléb a sejměte z ohně. Do zchladlé směsi přidejte sýr, jedno celé vejce a jeden žloutek, bílek si schovejte. Ze směsi vytvarujte rukou obdélník a obalte ho ve strouhance. Nakonec vše zabalte do rozváleného těsta (já jsem ale tento krok neudělala a jen jsem vše dala do formy ozdobené hvězdami) a těsto pomažte bílkem. Troubu předehřejte na 200 st. a nechejte péct 30 minut nebo dozlatova.

Jemný salát s brokolicí a vejcem

košťál z 1 brokolice
2 mrkve
1 vejce
125g bílého jogurtu
100g majonézy (nebo také bílého jogurtu)
olivový olej
vinný ocet
sůl, pepř

Postup: Omyjte mrkev i brokolici, pokrájejte na menší kousky a nechejte vařit v osolené vodě do změknutí. Mezitím si také uvařte vejce natvrdo - trvá to 8-10 minut. Uvařené vejce zchlaďte ve studené vodě. V míse smíchejte uvařenou (vychladlou) mrkev a brokolici, jogurt, majonézu, sůl, pepř, vinný ocet a olivový olej dle chuti. Vejce pokrájejte na menší kousky a opatrně zamíchejte do salátu. Salát je nejlépe podávat vychlazený. 

Všechny recepty: Cuisiner mieux en jetant moins





4 komentáře:

  1. super recepty :) musím vyzkoušet!

    http://gethealthyandfitwithus.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Dala bych si všechno, nejvíc tu sekanou. Podobnou dělávám, někdy místo brokolice s květákem. Teď mám pro změnu kapustové období :) Jinak gratuluji k dokončení receptů, bylo to moc zajímavé putování po nezvyklých způsobech, jak využít suroviny. Něco z toho jsem znala, něco by mě určitě ani nenapadlo. Díky za inspiraci a těším se na další!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Květák se také hodí a možná, že by to šlo i z kapusty, kdyby se třeba rozmixovala. Děkuju Leni moc :), jsem ráda a taky se těším!

      Vymazat