8. 11. 2014

Vaření 116,117: MENU PRO VZÁCNÉ HOSTY

Tato jídla jsou dle kuchařky snadná a rychlá, ale přitom vždy s maximálním výsledkem, co se týká chuti, takže se hodí pro vzácné návštěvy, kterým chcete udělat radost. Původně jsou v menu ještě kardonové noky, které se připravují z kardonu, což je druh artyčoku, který jsem vůbec nikde nesehnala, proto jen dvě položky na menu (už jsem vám o tom dříve psala). 

V plánu tedy máme:

1. Omeletu s chřestovou pěnou
2. Jablečnou šarlotu

Omeleta s chřestem je chuťově celkem příjemná, myslím, že stejně dobrá bude s brokolicí nebo fazolkami (protože už není chřestová sezóna). Cokoliv použijete stačí chvilku provařit, rozmačkat nebo rozmixovat a smíchat s krémovým sýrem dle vaší chuti, omelety jsou klasické slané palačinky. Jídlo je vhodné jako předkrm.  

Moučník - šarlotu jsem připravovala z cukrářských piškotů a ne z chleba, který je v původním receptu, protože si myslím, že autorka kuchařky používá trochu jiný typ pečiva, než my u nás a k moučníku mi zkrátka náš chleba nejde. Vznikla z toho asi vlastně úplně nová jablečná šarlota, která má s původním receptem společné jen něco málo. Ta původní z chleba je pečená v troubě. Já jsem ale vlastně vytvořila super rychlý nepečený dezert, který je chuťově skvělý a má možnost mnoha obměn, hodí se také pro děti, místo snídaně, je skvělý vychlazený i teplý a můžete si krásně hrát s ozdobami, piškoty hezky nasáknou vodu z jablek, pro dospělé můžete přidat i různé likéry nebo trochu pálenky..... 

Celkový verdikt: 4,5 gurmána








Jablečná nepečená šarlota

Budete potřebovat: 

Pro 2 osoby (na dvě šarloty), příprava 15 minut

4 jablka
8-9 cukrářských piškotů
podle chuti med, třtinový nebo klasický cukr, rýžový sirup, agávový sirup...já jsem dala cca 1 lžíci třtinového cukru
půlku citronu
1 bílý jogurt 
čokoládu, oříšky nebo cokoliv jiného co máte rádi na ozdobu

Postup: Jablka můžete použít oloupaná nebo se slupkou, záleží na vaší preferenci. Omytá jablka rozmixujte na jemno v mixéru. Nyní směs můžete prohřát (10 minut) a osladit dle chuti - do teplé varianty se více hodí sirupy nebo med, ale vše můžete také nechat o pokojové teplotě - do této varianty se více hodí cukr. Přidejte také šťávu a kůru citronu a promíchejte. Trochu vzniklé směsi dejte na talíř a přitlačte přepůlené cukrářské piškoty, nakonec udělejte kruh do kterého směs uzavřete a přidávejte jí více, úplně na závěr dejte jogurt a dozdobte dle chuti. Dezert můžete vychladit, ale je dobrý i nevychlazený.  Pro slavnostnější verzi ještě piškoty omotejte před podáváním stuhou. 



4 komentáře:

  1. mňam, vypadá to úžasně :)

    http://gethealthyandfitwithus.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Šarlotu jsem ještě nezkoušela, zato omelety různého druhu mám na stole pořád, je to výborné a variabilní jídlo, navíc snadné. Koukám, že se už blížíš ke konci knihy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omelety jsou fajn, souhlasím! Ano ano, už jen pár receptů :)

      Vymazat