2. 10. 2014

Vaření 99,100,101: MENU TY A JÁ

Menu pro zamilované, pro večeři při svíčkách, připravte si krásné prostírání a nalaďte romantickou hudbu, co dnes večer podáváme? 

Chřestové placičky s lososovou pěnou
Krémovou fazolovou polévku s mušlemi
Čokoládovo-pomerančové truffe bonbóny

Musím říct, že nejvíce jsem se bála asi mušlí, protože mám sice plody moře ráda, ale mušle moc ne, ochutnání jsem zvládla, ale na chuť jsem jim stále nepřišla, polévka jinak není špatná. Z celého menu jsou nejlepší bonbóny, vůbec nemusí být s pomerančem, ale můžete do nich přidat také oříšky a nebo je nechat samotné, všechno bude výborné. Vím, že už není chřestová sezóna, určitě lze chřest nahradit lusky nebo brokolicí a bude to chutné. Jako celek bych tedy ohodnotila velmi kladně, chuťově zajímavé. Verdikt: 5 gurmánů 




Budete potřebovat: 

Chřestové placičky s lososovou pěnou

Pro 2 osoby, příprava: 40 minut

300g zeleného chřestu
1vejce
80g hladké mouky
1 čajová lžička kypřicího prášku do pečiva
olivový olej
sůl, pepř

Na pěnu: 
100g kozího sýra
150g uzeného lososa
olivový olej
jarní cibulka (nemusí být) 

Postup: Celé chřestové nožičky omyjte, oloupejte a uvařte v osolené vodě, trvá to cca 10 minut. Nechejte lehce vychladnout a rozmixujte na jemný krém. V misce smíchejte tento krém s vaječným žloutkem. Přidejte mouku a prášek do pečiva. Misku zakryjte a nechejte 15 minut odpočinout. Z bílku vyšlehejte pěnu a spojte opatrně s moučnou směsí. Na pánvi rozpalte olivový olej a opečte na něm placičky z obou stran dozlatova. Připravte pěnu, v misce dobře promíchejte sýr, sůl, pepř a olivový olej. Uzeného lososa rozmixujte a promíchejte se sýrem. Na závěr můžete zasypat pokrájenou jarní cibulkou. 

Krémová fazolová polévka s mušlemi

Pro 2 osoby, příprava 30 minut 

400g lusků zelených fazolek ( nebo hrášku) 
zelená čast 1 jarní cibulky 
800-900g mušlí ( např. slávky) 
500ml zeleninového vývaru 
1 plátek staršího chleba
olivový olej
sůl, pepř

Postup: Z lusků vyloupejte fazolky, v hrnci osmahněte na trošce olivového oleje pokrájenou cibulku. Přidejte lusky, po chvilce zalijte bujónem a dobře provařte, cca 15 minut. Mušle - ať už se skořápkou nebo bez ní, povařte s trochou vody a lžící olivového oleje, trvá to cca 10 minut. V mezičase si připravte chléb, buď ho rozmixujte na jemnou drť, přidejte sůl, pepř, olivový olej a opečte na pánvi, stačí pár minutek, nebo můžete tento krok vynechat a plátek chleba vložit přímo do polévky. Polévku rozmixujte do krémové konzistence a podávejte s chlebem a mušlemi. 

Čokoládovo-pomerančové truffe bonbóny 

Pro 2osoby, příprava 20 minut, chlazení 1-2 hodiny

kůra z 1pomeranče (lze nahradit nebo vynechat) 
100g čokolády
50g másla
2lžičky holandského kakaa
2 lžičky sušené kůry citronu nebo pomeranče( lze vynechat) 

Postup: Pomerančovou kůru rozmixujte a dejte stranou. V kastrolku nechejte na mírném ohni rozpustit máslo s čokoládou. Přimíchejte pomerančovou kůru, nechejte 15 minut zchladnout. Nyní vytvarujte rukou nebo za pomocí 2 lžiček bonbóny, odkládejte na plech vedle sebe a dejte min. na 1,5 hodiny do lednice. Bonbóny po vychlazení obalte v kakau a/nebo sušené kůře. 

Všechny recepty: Cuisiner mieux en jetant moins 




2 komentáře: