12. 5. 2014

Vaření 36: Těstoviny zapečené lilkem

V tomto receptu je lilek velmi chutný, ideálně bych ho ještě oloupala, protože slupka zůstane malinko tužší, což možná vadí jen mně, ale každopádně to není žádný veliký nedostatek. Verdikt: 5 gurmánů


Budete potřebovat:

Pro 4 osoby, příprava: 25 minut, pečení 25 minut

1 menší lilek
150-200g vařených těstovin
200g rajčatového pyré
1 stroužek česneku
1 lžička cukru
1 lžíce hrubé mořské soli
100g strouhaného sýra např. Ementál
sůl, pepř

Postup: Pokud nemáte zbytek uvařených těstovin uvařte si v osolené vodě těstoviny. Mezitím nakrájejte omytý lilek na tenké plátky a hodně je zasypejte hrubou mořskou solí, nechejte 15 minut stát - lilek vypustí vodu. Na menší pánvi prohřejte rajčatové pyré s pokrájeným česnekem, osolte, opepřete, oslaďte. Vypocený lilek očistěte, zbylá sůl musí pryč. Potom ho z obou stran opečte na olivovém oleji, aby byl hezky zlatavý. Do zapékací mísy dejte na dno trochu prohřátého pyré. Přidejte vrstvu těstovin a na ně opět pyré a také strouhaný sýr. Tuto vrstvu pokryjte opečeným lilkem a pomažte na něj všechno pyré, zasypejte větší vrstvou strouhaného sýra a dejte na 25 zapéct do trouby. 

Recept: Cuisiner mieux en jetant moins 



6 komentářů:

  1. Já mám lilek ráda v jakékoli podobě. Nedávno jsem ho zapékala s polentou, někdy ji měním za jáhly nebo pohanku. Takže za mě palec nahoru :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já musím říct, že lilek zrovna nebyl můj veliký oblíbenec, ale asi to bylo proto, že jsem ho většinou jedla v nějaké špatné úpravě....

      Vymazat
  2. Lilek mi leží doma, tak to asi zkusím:)

    OdpovědětVymazat
  3. Za tenhle recept vážně díky! U nás doma se kupuje lilek zásadně s cuketou (důvod je mi neznámý), jenže já ho umím zpracovat jen do ratatouille, zatímco pro cuketu mám milión využití. :) Tohle mě zbaví problému, co se zbylým "lilkatcem" :)

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý recept. Moje dcera Anna řekl děkuji.

    OdpovědětVymazat