10. 4. 2014

RR: Božská roláda

Tento recept je jednoduše geniální. Příprava je rychlá, a když se povede piškot, tak je vlastně vyhráno. Trochu jsem jen změnila recept na krém, který je původně máslový, ale já jsem zkusila variantu s mascarpone, s nímž je krém tak trochu božský, není příliš sladký a je krásně krémový. Roládu můžete doplnit také ovocem, nebo posypat oříšky, je dobré ji pořádně vychladit, ale já to nikdy nevydržím a musím si dát kousek hned.

Vychlazená varianta.


Budete potřebovat:

Pro 6-8 osob, příprava: 30 minut plus vychladnutí piškotu, min 3-4 hodiny na vychlazení

Na piškot:
5 vajec
5 lžic cukru moučka
5 lžic polohrubé mouky

Na krém:
250g mascarpone
čtvrt hrnku cukru moučka
čtvrt hrnku holandského kakaa
1 hrnek smetany ke šlehání

Postup: Troubu předehřejte na 180 st. Ručně nebo šlehačem vyšlehejte žloutky a cukr moučka do nadýchané světle žluté pěny. Vařečkou přimíchejte polohrubou mouku. Se špetkou soli vyšlehejte bílky. Sníh musí být opravdu pevný. Nyní spojte sníh se žloutky opatrným obracením. Směs opatrně rozetřete na pečicím papírem vyložený plech a pečte cca 10-12 minut, hlídejte si piškot v troubě, ať není vysušený, musí mít krásně zlatavou barvu a hezky vonět. Když je upečený, nechte ho lehce zchladnout a když už se ho můžete dotknout opatrně ho přeneste na utěrku a sundejte pečicí papír, piškot zabalte do utěrky. Nechte zcela zchladnout. Nyní šup na krém, do misky dejte sýr mascarpone, přidejte kakao, cukr a smetanu ke šlehání a vše důkladně promíchejte metlou. Polovinu krému nyní naneste na rozrolovaný piškot a opět ho zabalte. Na celou roládu naneste zbylý krém, můžete také použít zdobítko jako já. Ozdobte ovocem, můžete zasypat cukrem moučka a ideálně nechejte min 3-4 hodiny vychladit v lednici.




8 komentářů: