Nesporná výhoda této polévky je, že je připravená rychle a část květáku, kterou možná vyhazujete, můžete takto krásně využít. Chuťově je polévka jako klasická květáková (z růžiček), ale chuť je méně výrazná. S cibulkou se skvěle doplní. Ale myslím si, že i když cibulku vynecháte, nic se nestane, bude dobrá i s krutonky. Verdikt: 5 gurmánů
Pro 4 osoby, příprava 10-15 minut, 2 hodiny na odležení cibulky, vaření 35 minut
1 litr zeleninového vývaru
2 červené cibule
2 polévkové lžíce balzamika
1 polévková lžíce třtinového cukru
listy a košťál z jednoho květáku
1 brambora
olivový olej
sůl a pepř
Postup: Dala jsem si vařit vodu a přidala do ní zeleninový bujón, oloupala jsem cibule a půlku cibule jsem nakrájela najemno, na malé kostičky jsem si také nakrájela omytý košťál a listy květáku. Cibuli a květák jsem přidala k vývaru, po chvíli jsem přidala také oloupanou a nakrájenou bramboru. Vše jsem na mírném ohni nechala probublávat do změknutí, cca 35 minut. Zbylou cibuli jsem nakrájela nahrubo a v salátové misce jsem k cibuli přidala balzamiko, cukr, trochu olivového oleje, sůl a pepř. Nechala jsem dvě hodiny při pokojové teplotě marinovat. Polévku jsem mezitím rozmixovala najemno (v receptu to není, ale přidala jsem ještě trochu smetany). Těsně před podáváním jsem cibuli ještě osmahla na pánvi dokud balzamiková omáčka nekaramelizuje. Polévku podávejte horkou s trochou cibule uprostřed.
Recept: Cuisiner mieux en jetant moins
Tuhle kuchařku miluji čím dál víc :)
OdpovědětVymazat:) super
VymazatSouhlasím s Magdelénou, z počáteční skepse jsem přešla do nadšení :) Už aby byla zase doba spousty květáků :)
OdpovědětVymazatJá jsem vlastně taky ze začátku byla trochu skeptická, nebo spíše jsem se trochu obávala, ale doposud jsem nakonec ráda.
Vymazat