4. 2. 2014

Vaření 4: Křupavé karamelové sušenky s jablečnou slupkou

Recept je praktický, když máte malé dítě a jablko chce jíst jen oloupané, to potom ještě krásně využijete slupku, jinak mi totiž nepřipadá úplně úsporné připravovat něco ze slupek, když je normálně jím....Sušenky samotné jsou pro děti taky myslím chuťově příjemné, možná by se do těsta mohlo nasypat i trochu ovesných vloček, chuť sušenek je dost karamelová. Verdikt: 3,5 gurmána






Budete potřebovat:
Pro 4 osoby
Příprava 25 min, pečení 15 minut

slupky ze 2 jablek
150g cukru krupice
1 vejce
120g hladké mouky
8g kypřicího prášku do pečiva
100g másla
kůra a šťáva z 1 citronu (ideálně bio)
sůl

Postup: Omyla jsem si jablka a oloupala jejich slupku, tu jsem potom nakrájela na malé kousky, které jsem v malém hrnci uvařila na mírnějším ohni spolu s 50g cukru a 1 lžičkou vody. Jakmile začne cukr karamelizovat (mírně hnědnout) je hotovo - trvá to cca 5-10 minut. Troubu jsem předehřála na 180 st. a vyložila jsem si plech pečicím papírem. V míse jsem smíchala zbytek cukru, vejce, mouku, kypř. prášek, máslo (rozpuštěné), šťávu a kůru z omytého citronu a špetku soli. Jakmile byla směs hezky hladká začala jsem ji lžičkou dávat na plech, kopečky jsem mírně uhladila a doprostřed každého jsem dala trochu zkaramelizované jablečné slupky. Sušenky jsem dala péct na 15 minut do trouby. 

Recept: Cuisiner mieux en jetant moins

5 komentářů:

  1. Mohla bych taky poprosit o recept? Dost často okrajuji jablka třeba do dortů, koláčů či pyré a pak ty slupky jím samotné... (magdamina@seznam.cz)
    Děkuji :)

    OdpovědětVymazat
  2. Zítra recept přidám k článku a taky bude další ze slupek :)

    OdpovědětVymazat
  3. To je moc hezký nápad, ale taky bych měla problém - jablko sním v podstatě se vším všudy (krom stopky), tak bych spíš využila recept na stopkové sušenky :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No nejdřív mi to taky připadalo zvláštní, a ani mi nedošlo, že, jak píše Magda často člověk jablka do receptů loupe, potom je to určitě skvělé využití :)

      Vymazat