8. 12. 2013

Ořechy po prababičce


Jestli zatím bylo cukroví spíše rychlé a snadné, tak toto dá dost práce. Vzpomínám si, že moje prababička opravdu takové ořechy připravovala, ale jestli byl recept stejný nevím. Náplň je rychlá na přípravu, ořechy teď čekají v chladu až se na ně vrhneme. Verdikt: 4 gurmáni 








Co budete potřebovat? 

Na 20-30 ořechů, příprava 50 minut plus odležení do druhého dne, pečení 7-10 minut

500g hladké mouky
100g krupicovéhío cukru
235g másla
1 žloutek
špetka soli
půl lžičky holandského kakaa
olej na vymazání formiček

Na krém: 
150g másla, změklého
150g cukru krupice
150g vlašských ořechů, mletých
1 a půl žloutku (nemusí být)

Postup: Vypracovala jsem těsto ze všech surovin a nechala ho v lednici uležet přes nos. Těsto je dost sypké a je potřeba ho hodně zapracovat. Ale POZOR, dělala jsem poloviční dávku surovin a vyšlo mi to na 30 ořechů a ještě mi těsto trochu zbylo. Těstem jsem naplnila formičky a pekla při 165 stupních cca 10 minut, spíše jsem je hlídala a nazlátlé hned vyndala z trouby. Za týden je naplním krémem a nechám uležet do Vánoc.

Zdroj receptu: Albert v kuchyni od jara do zimy


4 komentáře:

  1. Tyhle dostáváme každý rok od babičky. Na pohled se mi líbí, ale přiznám se, že jsem je ještě nikdy neochutnala, nějak mě v té záplavě ostatních druhů nestihly oslovit - a pak je vždy sní sestra :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem je nikdy moc nemusela, když je ještě prababička pekla, tak uvidím jak to bude letos, když jsou moje vlastní :) ale spíš mi je nakonec určitě taky někdo sní :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak tenhle recept jsem teď poprvé vyzkoušela. Těsto pořád neubývalo a já jsem udělala 90 ořechů :) s tím, že krém mi vyšel na 69 ks a na zbytek musím ještě přidělat. Ale myslím, že to bude ňamka a na Vánoce budou akorát rozleželé. Jo a v originál receptu v knize jsou na obrázku takové dohněda, což se s půlkou lžičky kakaa opravdu nepodařilo a jsou světlé jako tady na fotkách :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to trochu zavádějící recept, psala jsem tam upozornění, že je jich více i z poloviční dávky, na druhou stranu můžeš hodně rozdávat a to je také fajn :) barva v kuchařce může být trochu zkreslena podkladem a světlem při focení, nebo i photoshopem. Děkuju za echo a ať udělají radost a chutnají!

      Vymazat